996259
Binnenland

OM: 4 jaar cel hulpje kunstrovers

Tegen de helper van de spectaculaire en gewelddadige monstransroof uit het Utrechtse Museum Catharijneconvent is vrijdag door justitie in de Domstad vier jaar cel geëist.

Deze Tim K. (23) wordt beschouwd als degene die eind januari 2013 klaar stond met een scooter toen de hoofdverdachte wilde vluchten met het religieuze topstuk onder zijn arm, dat een verzekerde waarde heeft van liefst 250.000 euro. Dat lukte aanvankelijk, maar drie weken later waren ze er gloeiend bij. Er bleken vier verdachten verantwoordelijk voor de veelbesproken diefstal. In hun auto waarmee ze op weg waren naar België lag de zwaarbeschadigde hostie-houder. 

Drie verdachten, die allemaal in dezelfde vriendenkring zitten, werden eerder al veroordeeld tot celstraffen waarvan de hoogste ruim twee jaar bedroeg. Justitie had in die zaken veel forsere straffen geëist, en is daarom tegen de vonnissen in beroep gegaan. 

Volgens K.’s advocaat, Michiel Lamers, is er geen enkel bewijs in deze vierde rechtszaak, en moet zijn cliënt worden vrijgesproken. Uitspraak is op 28 februari. 

Overigens is een deel van de peperdure monstrans nooit terug gevonden. Het gaat om een stuk met 300 ingelegde diamanten.