Nieuws/Binnenland

'Koning te veel sportliefhebber'

Koning Willem-Alexander gedraagt zich bij de Olympische Spelen in Sotsji te veel als sportliefhebber en te weinig als staatshoofd. Dat zegt historica en oranjebiograaf Dorine Hermans.

"Willem-Alexander moet doen wat de regering van hem wil; zijn optreden moet in functie staan van de Nederlandse politiek", zegt Hermans in Het Laatste Nieuws.

"Rutte liet vooraf al doorschemeren dat de koning naar Sotsji wilde als fan, maar hij heeft zich toch te veel opgesteld als sportliefhebber en te weinig als staatshoofd", oordeelt Hermans. "Een goed voorbeeld van de gevolgen daarvan was dat gebroederlijke biertje dat hij met Poetin dronk. Het lijkt er bijna op alsof Poetin dacht: als de Nederlandse regering moelijk doet, dan richt ik mij toch gewoon op de koning? Van een sportfanaat is dat gedrag begrijpelijk, van een koning niet."

Handelsland Nederland

Royaltywatcher Marc van der Linden meent dat veel Nederlanders zich totaal niet storen aan het biertje dat de koning met Poetin dronk. "Als vertegenwoordiger van handelsland Nederland moet je soms een biertje drinken met mensen die je niet thuis op de barbecue uitnodigt."

"Ik heb veel liever een koning die laat zien dat hij blij is, die zijn vrouw lekker beetpakt om samen de Nederlandse successen te vieren", zegt Van der Linden.