996504
Binnenland

Vermaarde Frick Collection naar Mauritshuis

Een deel van de vermaarde kunstwerken uit de Frick Collection in New York komt in het voorjaar van 2015 naar het Mauritshuis in Den Haag. Het museum exposeert dan 36 schilderijen, tekeningen en sculpturen uit de Amerikaanse verzameling, waaronder werken van Van Eyck, Memling, Cimabue en Constable.

De Frick Collection is bijeengebracht door de vermogende Amerikaanse staalmagnaat Henry Clay Frick (1849-1919) en bevat veel Europese oude meesters en Franse meubelen uit de 18e eeuw. Het is voor het eerst dat een tentoonstelling met werken uit deze verzameling buiten New York te zien is.

De expositie in het Mauritshuis bestaat uit topstukken die het museum heeft verworven na de dood van Frick. Een van de hoogtepunten is het schilderij Het witte paard (1819) van de Engelse schilder John Constable, dat volgens het museum geldt als „een sleutelstuk in het oeuvre van de kunstenaar”.

Het Mauritshuis is momenteel gesloten in verband met een renovatie en uitbreiding. Op 27 juni opent het Haagse museum weer de deuren. Na de openingsexpositie is 'Een landhuis in New York - hoogtepunten uit The Frick Collection' de eerste tentoonstelling in de nieuwe vleugel van het Mauritshuis.