Nieuws/Binnenland
996616
Binnenland

Keuze man/vrouw op Facebook achterhaald

Facebookgebruikers kunnen binnenkort uit meer gender-opties kiezen dan alleen maar het geslacht man of vrouw. Het mag ook anders van de sociale netwerksite. Er komt een lijst met zo´n vijftig begrippen om je 'genderidentiteit' te beschrijven.

De lijst, met begrippen zoals 'bi-gender', 'intersex', 'gender fluid' of 'transgender', is vanaf donderdag beschikbaar voor Facebookgebruikers in de Verenigde Staten. Later moeten de nieuwe gender-opties ook beschikbaar worden voor andere landen. Facebook wil hiermee de mensen die zich niet in het hokje 'man' of 'vrouw' vinden passen, tegemoet komen.

'Voor de meeste mensen betekent dit weinig, maar voor die mensen om wie het gaat betekent het heel veel', aldus programmeur Brielle Harrison van Facebook, die momenteel zelf een transformatie ondergaat van man naar vrouw. Zelf kiest Harrison voor de term 'TransWoman'. 'Vaak wordt aan mensen zoals ik de vraag gesteld: ben je man of vrouw? En dat is vaak ontmoedigend omdat geen van die opties de lading dekt.'