Nieuws/Binnenland
996620
Binnenland

Gemeenten willen gratis opvang voor peuters

Alle peuters moeten twee dagdelen per week gratis naar de peuterspeelzaal kunnen. Dat vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De vereniging heeft een plan hierover donderdag naar minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Sander Dekker gestuurd.

Volgens de plannen van de gemeenten hebben peuters met een achterstand recht op nog eens twee dagdelen per week gratis opvang. Volgens de VNG krijgen alle peuters zo de kans om zich optimaal te ontwikkelen.

Het voorstel van de VNG is een alternatief voor de plannen die minister Asscher eind vorig jaar presenteerde. Die wil de financiering van de peuterspeelzalen, ook wel voorschoolse opvang genoemd, gelijktrekken met dat van de kinderopvang, waar commerciële tarieven voor gelden. De VNG is het hier niet mee eens en vreest dat ouders de peuterspeelzalen de rug toekeren. Daar worden de kinderen dan weer de dupe van, zeggen de gemeenten.

De gemeenten streven op de lange duur naar een 'integrale basisvoorziening' voor alle kinderen van 0 tot en met 12 jaar, waar onderwijs en kinderopvang onderdeel van zijn.

De sectororganisatie voor het basisonderwijs PO-raad schreef donderdag ook een brief aan de minister waarin de raad zich aansluit bij de plannen van de VNG. „Bij goed onderwijs voor elk kind hoort ook een goede start voor elk kind”, zegt de PO-raad.