Nieuws/Binnenland
996622
Binnenland

Schoonmaken uiterwaard Hurwenen duurt maand

Het schoonmaken van een strook vervuilde grond in de uiterwaarden bij Hurwenen (Gelderland) gaat in totaal een maand duren. In de uiterwaarden blijkt over een lengte van zo'n 500 meter asbesthoudend materiaal, ijzer, puin en schroot in de grond te zitten. Er is nog onderzoek gaande naar de vervuiling van een tweede locatie, op de plek waar vroeger een steenfabriek heeft gestaan.

Dat laat Dienst Landelijk Gebied vrijdag per brief aan omwonenden weten. De vervuiling kwam aan het licht bij voorbereidende graafwerkzaamheden voor de aanleg van een nevengeul langs de Waal. Die geul is nodig om water af te voeren bij extreem hoge waterstanden.

Het puin en schroot is vroeger waarschijnlijk gestort om de oever van een zandwinplas in de uiterwaarden te verstevigen, zegt de gemeente. De aannemer heeft de proefsleuven direct nadat de vervuiling werd gevonden weer dichtgegooid. Vanaf volgende week voeren vrachtwagens de vuile grond af. Volgens Dienst Landelijk Gebied rijden er gedurende zo'n 3 weken maximaal 25 transporten op een dag.