Nieuws/Buitenland
996634
Buitenland

Hervormer Renzi aast op premierschap Italië

Matteo Renzi zaagt aan de stoelpoten van Enrico Letta. Volgens menig waarnemer zal hij hem deze week nog opvolgen als premier van Italië. En dit terwijl beiden lid zijn van dezelfde centrumlinkse Democratische Partij (PD).

Eigenlijk had Renzi al bij de verkiezingen in 2013 kandidaat-premier willen zijn van de PD, maar hij verloor de voorverkiezingen binnen de PD. Zijn triomf kwam in december toen de PD-leden hem met bijna 70 procent van de stemmen tot nieuwe partijleider kozen. Daarop begon Renzi Letta vanuit Florence, waar hij burgemeester is, met kritiek te bestoken.

Renzi behoort tot de rechtervleugel van de PD. Hij komt er openlijk voor uit dat hij korte metten wil maken met linkse kopstukken binnen de partij die nog te veel vasthouden aan de oude ideeën en methodes van de Italiaanse Communistische Partij (PCI), die in de PD is opgegaan. De linkervleugel van de PD op zijn beurt verwijt Renzi dat hij geen afstand houdt tot Silvio Berlusconi. In 2010 zocht Renzi de centrumrechtse leider op in diens villa bij Milaan. Onlangs nodigde Renzi Berlusconi uit op het PD-hoofdkwartier in Rome, tot verontwaardiging van veel partijleden. De mediamagnaat heeft een strafblad en is daarom vorig jaar uit het parlement gezet.

De 39-jarige Renzi ging al vroeg in de politiek. In 1999 werd hij voorzitter van de christendemocratische PPI in de provincie Florence. Vanaf 2004 deed hij zijn eerste bestuurlijke ervaring op als president van de provincie Florence. In 2009 werd hij met bijna 60 procent van de stemmen gekozen tot burgemeester van de hoofdstad van Toscane. Volgens een opiniepeiling van zakenkrant Il Sole 24 Ore was hij in 2010 de populairste burgemeester van Italië.

De in Toscane geboren Renzi is afgestudeerd jurist, getrouwd en vader van drie kinderen. Hij wordt beschouwd als charismatisch en welbespraakt.