Nieuws/Buitenland
996635
Buitenland

Italiaanse premier Letta treedt af

De Italiaanse premier Enrico Letta treedt af. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA donderdagavond gemeld. Letta gaat vrijdag bij president Giorgio Napolitano op audiëntie om zijn ontslag aan te bieden.

Het besluit volgt op een stemming in de partijraad van Letta's centrumlinkse Democratische Partij (PD). De raad zegde het vertrouwen in de premier op. Met 136 stemmen voor, 16 tegen en 2 onthoudingen is een motie aangenomen waarin ,,een nieuwe fase met een nieuw kabinet'' wordt geëist. Dat gebeurde op instigatie van partijleider Matteo Renzi.

Letta werd vorig jaar premier, nadat PD-leider Pierluigi Bersani weliswaar de Kamerverkiezingen had gewonnen, maar geen meerderheid in de Senaat achter zich had gekregen. Letta ging in zee met het centrumrechtse kamp van Silvio Berlusconi. De mediamagnaat heeft de coalitie inmiddels verlaten, maar een deel van zijn volgelingen, onder wie vicepremier Angelino Alfano, blijft Letta steunen.

Zij hebben een nieuwe partij opgericht, Nieuw Centrumrechts (NCD), terwijl Berlusconi zijn Forza Italia (Hup Italië) heeft heropgericht, waarmee hij in de jaren 90 de politiek in ging.