Nieuws/Binnenland
996640
Binnenland

Cel geëist tegen directeur artiestenstal TEG

Hij zou als directeur 3 ton uit de boedel van de artiestenstal van Marco Borsato hebben gehaald en voor miljoenen aan valse facturen hebben ingediend. Donderdag hoorde zakenman Leo W. voor de rechtbank in Zwolle 22 maanden cel tegen zich eisen.

The Entertainment Group ging in september 2009 failliet. Tot vlak voor het faillissement was de Zwolse zakenman financieel directeur van het bedrijf. Middels valse facturen van W. werd btw teruggevorderd bij de fiscus om zo het personeel van het noodlijdende bedrijf te betalen, zei de officier van justitie.

Begin 2009 werd W. als een van de 'vier musketiers' gevraagd het bedrijf te redden. Omdat er ruzie was met de huisbankier werd heimelijk elders een nieuwe rekening geopend. Via een bv van W. werd 5,5 ton weggesluisd. Met dat bedrag werden onder meer de concerten van Diana Ross bekostigd. De 3 ton stortte hij nooit terug: hij zag dit als een vergoeding.

In totaal is volgens het OM door W. voor 3,8 miljoen euro aan valse facturen bij TEG in rekening gebracht. Hiermee is voor 614.000 euro aan btw teruggevorderd.

De advocaat van W. vroeg zich af waarom het OM alleen zijn cliënt en niet de andere bestuurders van TEG daagde. De curator had tegen mede-aandeelhouder Rik van den Boog een claim van 14 miljoen euro ingediend, maar deze werd voor een ton afgekocht, zei hij. „Andere bestuurders zijn hier niet. W. heeft het debacle bij TEG toch niet in zijn eentje veroorzaakt?“

Voordat W. aan de slag ging, was de financiële positie van het bedrijf al met 10 miljoen euro verslechterd door domme overnames. W. wilde deze bestuurlijke en financiële chaos onderzoeken door valse facturen te sturen, zei de raadsman. Hij verzocht om vrijspraak.

W. is in 2012 persoonlijk failliet verklaard. Vonnis op 27 februari.