Nieuws/Buitenland
996651
Buitenland

Afghanistan negeert VS en zet celdeuren open

De vrijlating van 65 Afghaanse gevangenen leidt tot nieuwe spanningen tussen Afghanistan en de Verenigde Staten. Volgens de Amerikanen hebben de mannen die donderdag vrijkwamen, de dood van Amerikaanse militairen en Afghaanse burgers op hun geweten. Dat ze weer kunnen gaan en staan waar ze willen, heeft volgens de VS potentieel „dodelijke gevolgen”, vanwege het grote risico dat ze zich weer bij militante groepen zullen aansluiten.

De Afghaanse president Hamid Karzai reageerde geërgerd op de Amerikaanse kritiek. „De VS hebben hier niets mee te maken en ik hoop dat de Amerikanen zullen ophouden met het lastigvallen van de Afghaanse autoriteiten”, zei hij tijdens een bezoek aan Turkije.

Volgens de Afghanen is er simpelweg te weinig bewijs tegen de verdachten. Sinds de Amerikanen de zwaarbewaakte Bagramgevangenis vorig jaar maart overdroegen aan Afghanistan, zijn al honderden gevangenen vrijgelaten. Volgens de VS heeft een deel de strijd tegen het gezag en de buitenlandse troepen direct weer opgepakt.

Het Amerikaanse leger zegt de Afghaanse autoriteiten te hebben voorzien van „harde bewijzen of sterke aanwijzingen” voor de misdaden van de mannen. Zo zouden zeker tientallen van hen betrokken zijn geweest bij het plaatsen van geïmproviseerde bommen.

Ook de NAVO, die in Afghanistan een veiligheidsmissie leidt, is uiterst bezorgd. De beslissing is een grote stap achteruit voor de rechtsstaat in Afghanistan, aldus NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen. Hij roept de Afghaanse autoriteiten op er alles aan te doen om te verzekeren dat de vrijgelaten gevangenen geen verdere bedreiging vormen.

Op dit moment zijn nog zo'n 34.000 Amerikaanse militairen in het Aziatische land, dat de VS en hun bondgenoten in 2001 binnenvielen. President Barack Obama wil zijn leger nog dit jaar grotendeels terugtrekken, maar een beperkte legermacht achterlaten die zich bezig moet houden met het trainen van Afghaanse militairen en de strijd tegen opstandelingen, die nog altijd niet is beslecht.

Karzai heeft tot nog toe echter zijn handtekening geweigerd onder een pact waarin de voorwaarden worden geregeld. Hij laat dat liever over aan zijn opvolger. Op 5 april mogen de Afghanen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Karzai mag niet meer meedoen omdat hij er al twee termijnen op heeft zitten.