Nieuws/Binnenland
996669
Binnenland

Nederland tegen goedkeuring EU-begroting

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zal namens het kabinet volgende week tegen stemmen als de EU-landen een goedkeurende verklaring over de EU-begroting van 2012 wordt voorgelegd. Hij zei dat donderdag in de Tweede Kamer.

Een ruimte meerderheid in de Kamer had de minister daartoe opgeroepen. Aanleiding is dat de Europese Rekenkamer vorig najaar voor het 19e jaar op rij geen goedkeuring heeft verleend aan de uitgaven in het voorgaande jaar. Het gaat om de uitgaven door de EU-landen van Europese gelden en subsidies.

Bij bijna 5 procent van de uitgaven werden fouten ontdekt. Dat komt neer op ongeveer 6,5 miljard euro. Dat betekent niet er is gesjoemeld of gefraudeerd met het geld, maar wel dat de verantwoording over de besteding ervan niet op orde is. De Europese Rekenkamer wil dat het foutenpercentage onder de 2 komt. Volgens Europese cijfers ligt de daadwerkelijke fraude bij de Europese uitgaven op 0,25 procent.

Dijsselbloem is bezorgd over het foutenpercentage, dat toenam van 3,9 naar 4,8 met hier en daar uitschieters naar boven. „We kunnen dat niet laten passeren”, zei de minister. Nederland zal samen met het Verenigd Koninkrijk en Zweden een verklaring afleggen bij de stemming volgende week in Brussel.

Nederland stemde ook vorig jaar tegen de goedkeurende verklaring en deed dat vaker. Meestal haalde dat niet veel uit omdat een grote meerderheid van de EU-landen wel instemde met de goedkeuring. Uiteindelijk moet het Europees Parlement goedkeuring geven aan de Europese Commissie, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de begroting. De EU-landen geven het parlement een advies.