Nieuws/Binnenland
996670
Binnenland

Benelux gaat strijd aan tegen 'sociale dumping'

Nederland, België en Luxemburg slaan de handen ineen in de strijd tegen uitbuiting van buitenlandse arbeiders en oneerlijke concurrentie (sociale dumping). Donderdag ondertekenden de drie premiers van de Benelux in Brussel een akkoord hierover.

Het is de bedoeling dat de sociale inspectiediensten van de landen meer samenwerken om het onderbetalen of zwart laten werken van buitenlandse arbeiders tegen te gaan. De diensten moeten in de toekomst sneller gegevens gaan uitwisselen over wanpraktijken. Ook komen er meer controles op wegtransporten.

Een voorbeeld van sociale dumping is het inhuren van goedkopere Roemeense vrachtwagenchauffeurs ten koste van Nederlandse collega's.

De Benelux-landen hopen dat dit initiatief een voorbeeld is voor andere EU-landen en dat die zich aansluiten. Dit is een eerste stap, aldus de premiers. Ze zien liever dat het probleem Europabreed wordt aangepakt. Tornen aan het principe van het vrij verkeer van personen en goederen in de EU willen ze niet, maar de premiers waarschuwen wel voor het toenemende misbruik.