Nieuws/Binnenland
996671
Binnenland

PvdA: informatie Utrechtse prostitutie deugde

Wethouder Gilbert Isabella en burgemeester Aleid Wolfsen hebben de Utrechtse raad in juli vorig jaar niet willens en wetens verkeerd geïnformeerd over tijdelijke werkplekken voor raamprostituees. Voor alternatieve locaties die toen door de politiek waren aangedragen kon geen vergunning worden gegeven, maar dat is wel mogelijk voor 32 tijdelijke plekken aan het Zandpad.

Dat liet collegepartij PvdA donderdagmiddag weten, nadat de SP-fractie 's morgens woedend reageerde op het nieuwe prostitutieplan dat de gemeente openbaar maakte. Volgens de SP zei Isabella expres tegen de raad dat de gemeente geen vergunning kon afgeven voor tijdelijke werkplekken, omdat hij daar „geen zin in had.” „Er is een groot verschil tussen niet kunnen en niet willen”, meende de partij, die donderdag meteen vragen over de kwestie stelde aan het college.

Er komt een nieuwe plek voor 162 prostitutieramen in de stad. Maar omdat het nog jaren duurt voor die locatie klaar is, wil het college 32 tijdelijke werkplekken inrichten in de buurt van het Zandpad, waar eerst de prostitutieboten lagen. Er zijn nog geen vergunningen afgegeven aan nieuwe exploitanten.

De prostituees zijn blij met de voorgestelde noodlocatie, maar zeggen „dat dat gelijk had moeten gebeuren en niet bijna een jaar later.” Volgens de coöperatie van prostituees Macha's zijn veel vrouwen door het talmen van de gemeente hun inkomen kwijtgeraakt en „in slechtere en onveiliger omstandigheden terechtgekomen.” Utrecht trok vorig jaar alle vergunningen van raamexploitanten in wegens verdenkingen van mensenhandel, mishandeling en uitbuiting.