Nieuws/Buitenland
996707
Buitenland

Onderzoek: nazi's wilden malariamug inzetten

De nazi's hebben aan het einde van de Tweede Wereldoorlog onderzocht of zij malariamuggen als biologisch wapen konden inzetten. Dat blijkt uit verslagen die in het concentratiekamp Dachau, in de buurt van München, zijn opgesteld. Klaus Reinhardt, wetenschapper aan de Universiteit van Tübingen, heeft ze gelezen en schrijft erover in het tijdschrift Endeavour, dat artikelen over de geschiedenis en filosofie van de wetenschap publiceert.

In het onderzoeksinstituut in Dachau is volgens Reinhardt in 1944 onderzocht hoe besmette muggen lang genoeg in leven konden worden gehouden om ze naar vijandelijk gebied over te brengen en ze daar los te laten. Officieel ging het om onderzoek naar middelen tegen ziekten, zoals tyfus, die door luizen of andere insecten worden overgebracht. Veel Duitse militairen en gevangenen in concentratiekampen leden aan zulke ziekten. De leider van het onderzoeksinstituut beval een bepaald soort steekmug aan voor gebruik als biologisch wapen.

Tot nu toe is het onder wetenschappers omstreden, of de nazi's in het geheim aan biologische wapens werkten. Reinhardts bevinding kan een nieuwe discussie daarover losmaken.