Nieuws/Buitenland
996714
Buitenland

Omsingelde Iraakse burgemeester eist hulp

De burgemeester van het Iraakse stadje Sulayman Beg heeft donderdag een noodkreet geslaakt vanuit een zeer benarde positie. Militanten van de extremistische beweging ISIL (Islamitische Staat in Irak en de Levant) hebben de plaats onder de voet gelopen. Burgemeester Talib Mohammed eiste vanuit een omsingeld overheidsgebouw hulp van de regering.

„We zijn nog in het gebouw in het centrum en worden omringd door gewapende mannen. Ze vallen ons aan met granaatwerpers en machinegeweren”, zei Mohammed tegen persbureau Reuters. Hij maakte uit zwarte vlaggen op dat de aanvallers van ISIL zijn. Die groepering teistert het land al langere tijd en heeft begin dit jaar het gezag uit de stad Falluja verjaagd.

Een andere lokale overheidsfunctionaris in Sulayman Beg omschreef hoe hij 's morgens wakker werd en uit de luidsprekers van moskeeën de aankondiging hoorde dat ISIL de stad van zo'n 25.000 inwoners had overgenomen. Veel bewoners besloten snel te vertrekken uit vrees voor geweld. In Sulayman Beg zijn vorig jaar nog felle gevechten geweest tussen regeringstroepen en opstandelingen.