Nieuws/Binnenland
996718
Binnenland

Verbluffend avontuur in Zuid-Afrika

Stampende olifanten voor je wagen, spelende bavianen in het gras en een relaxend luipaard in een tak schuin boven je open auto. In het Krugerpark kan het allemaal. Onze verslaggever reisde samen met een stel gelukkige prijswinnaars in het kader van onze Reiskrant Reporter-acties af naar dit mooie stukje van een van de meest indrukwekkende landen van de wereld: Zuid-Afrika.

Een leeuw in actie zien. Sluipend richting zijn prooi; of al knauwend op een impalapootje… Het maakt niet uit. Als het maar iets wilds is; iets wat je niet in de dierentuin kunt zien. Dat is mijn allerliefste wens tijdens deze reis in Zuid-Afrika, vertel ik onze gids in het Krugerpark. Natuurlijk me realiserend dat dit soort verzoekjes (gelukkig) onmogelijk is en nog geen flauw idee dat m’n wens toch ingewilligd zal worden.

We zitten met onze gids in een open jeep en zijn op weg naar een goede plek voor onze ochtendwandeling. Het is zes uur en de knaloranje zon heeft net zijn spectaculaire opkomst gemaakt. Vertwijfeld stappen we na een minuut of twintig de auto uit. Gaan we hier echt wandelen? Voor ons lopen gelukkig stoere rangers met grote geweren. We moeten er in een rijtje achteraan en mogen niet praten. Tientallen meters verderop huppelen een paar impala’s rond. Maar zodra ze ons doorhebben, zijn ze weg. Nog verder zien we een aantal vrolijk zwaaiende staarten van zebra’s.

 

Verse sporen

Overal waar we stappen ligt mest. Van enorme hopen van olifanten tot kleine keuteltjes van hertachtigen. De een nog stevig, nat en vers. De ander uitgedroogd en ingezakt. We komen bij een modderpoeltje aan. „Ik ben bang”, fluistert mijn reisgenoot met grote ogen, waarna ze zich snel weer omdraait. Onze ranger ontdekt verse sporen van buffels in de modder. „Volgens mij heeft hier een leeuw gelegen”, meldt hij er luchtig achteraan.

Met een verhoogde ademhaling vervolgen we onze route terwijl we schichtig het hoge gras in de gaten houden. Bij een aantal modderpoeltjes verder staat een boom waarvan de stam tot aan de oksels van de takken onder de modder zit. „Buffels, neushoorns en olifanten schuren de blubber hier graag van hun lijf”, wordt gefluisterd.

Terwijl de zon steeds krachtiger op onze huid brandt ruiken we vleugen van mest, maar ook van mint en zoete anijs van de planten. Het gras kietelt tegen onze schouders en we horen op een enkel gekraak onder onze voeten na helemaal niets. Totaal onverwacht staan we opeens weer naast onze auto. We hebben het overleefd! Op onze verdere tocht zien we nog een hoop impala’s met hun mooi getekende glanzende vachtjes, maar alles ver weg.

 

Kudde olifanten

Als we vlak voor zonsondergang in het zwembad bij ons verblijf onze mooie dag vieren, blijkt het wild veel dichterbij dan we dachten. In de waterpoel vlak achter het grote, elektrische hek van ons verblijf komen drie nijlpaardenkoppen gapend uit het water. Achter hen trekt een hele rij olifanten voorbij. Klein en groot, in rustig tempo volgen ze elkaar. Als ze uit beeld zijn sluit een kudde van tientallen impala’s aan. En dan weer twee grote olifanten. Ze stappen richting het water en steken hun slurf erin voor een slok.

De temperatuur moet ze aanstaan, want het duurt niet lang voor de eerste in het water stapt. Blijkbaar gewend om alleen te badderen, want als nummer twee aanstalten maakt erbij te stappen ontstaat er een slurvenworsteling. Een stoeipartij die in het water nog speels verdergaat.

Het geluk is ook de volgende dag nog aan onze zijde. Op onze volgende safaririt liggen direct na het begin aan de kant van de weg twee hyena’s te zonnen. Ze zien er zacht en onschuldig uit, maar in groepjes weten ze zelfs de machtigste en grootste beesten de stuipen op het lijf te jagen. We komen olifanten tegen, giraffen, zebra’s en neushoorns met parasieten etende vogeltjes op het machtige lijf en bavianen die druk om ze heen rennen. Maar ook van kleine schildpadjes genieten we, van de felblauwe ijsvogel en het zwijntje met zijn geinige antennestaart. Zelfs het allermooiste beest, het luipaard, mogen we twee keer bewonderen.

 

Adrenaline

Terwijl gids Derrick tussen de regenbuien door van het ene naar het andere wonder scheurt, houdt een tegemoetkomende auto ons aan. Of we nog iets gezien hebben. Nadat wij onze vondsten en coördinaties doorgeven, heeft hij ook nog wel een tip voor ons. ’Neushoorns en leeuwen’ vangen we op. Horen we dat goed? Zei hij echt leeuwen? De adrenaline ruist door onze lichamen. Impala’s, wildebeesten, zelfs de neushoorns… Het kan ons even niets meer schelen. Als een dolle naar die leeuwen, als ze er nog zijn…

Duimend komen we bij een paar stilstaande auto’s aan. Kijken zij naar wat wij zoeken? Ja! Nog geen vijf meter naast ons zien we tussen het hoge gras donkerbruine manen. Daarnaast steekt opeens een mooie vrouwelijke kattenkop omhoog. Wat een geluk, wat een schoonheid! Iedere beweging wordt enthousiast maar zo stil mogelijk ontvangen.

 

Liefdesspel

Dan staat het vrouwtje op en loopt ze richting de weg. Het mannetje snelt er achteraan. Bijna op aai-afstand lopen ze langs onze open auto en recht voor ons, waar iedereen het allerbeste uitzicht heeft, bestijgt het mannetje zijn vrouw. Na een paar liefkozende knabbeltjes in haar nek is het liefdesspel alweer gespeeld en loopt het mannetje in een klein boogje om de liggende dame heen.

De korte prestatie lijkt haar niet te deren, want uiterst tevreden legt ze eerst even haar rechterwang op de bodem waarna ze haar voorpoten naar zich toetrekt en op haar rug rolt. Als ze weer op haar buik belandt, staat haar man weer bij haar om de handelingen van de toekomstig moeder van zijn welpjes te bewonderen. Hij gromt nog even diep, vlijt zich naast haar neer, likt zijn lippen en kijkt trots op, naar ons, denken we. Waar hij op drie gezichten tranen kan zien glinsteren. Ik veeg de mijne trillend weg, want behalve intens gelukkig, ben ik ook nog steeds een beetje bang…

 

Reiswijzer Zuid-Afrika

In zo’n elf uur vlieg je met KLM naar Johannesburg (www.klm.com). Vanaf hier vertrokken we met een groep van zo’n vijftien man in een grote Nomad truck naar het Krugerpark (www.nomadtours.co.za).

Gezellig, maar wie alles strak geregeld wil hebben en weinig geduld heeft, kan misschien beter zelf zijn reis naar en in het Krugerpark regelen.

De organisatie biedt echter wel leuke expedities zoals professionele gamedrives, de ochtendwandeling en de avondtour. Malariapillen worden aangeraden in het Krugerpark. Net als een aantal inentingen. Ga dus tijdig naar een erkend vaccinatiecentrum.

Verdere info: www.mijnzuidafrika.nl, www.southafrica.net

Benieuwd naar onze site www.reiskrantreporter.nl? Verbaas je hier!

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door KLM en South African Tourism en Nomad Adventure Tours