Nieuws
996720
Nieuws

Baby's redden leven 60-jarige

Twee baby's hebben het leven van de 60-jarige leukemiepatiënt David Pyne gered. Hij zou nog maar achttien maanden te leven hebben, maar is nu genezen.

Pyne onderging een stamceltransplantatie waarvoor de navelstrengen van de baby's werden gebruikt.

Patiënten met leukemie hebben nieuwe bloedstamcellen nodig, om hun eigen beschadigde cellen te vervangen. Navelstrengen zitten vol met gezonde stamcellen en omdat pasgeborenen nog niet zijn blootgesteld aan infecties is de kans heel groot dat deze cellen kunnen uitgroeien tot gezond bloed.

Pyne: ''Ik was echt verbaasd toen de dokter in het ziekenhuis zei dat dit een optie was. Het idee dat twee pasgeborenen mijn leven hebben gered is gewoon geweldig. Het geeft me de mogelijkheid om meer tijd door te brengen met mijn eigen kleinkinderen.''

Match

De vader van vier kinderen en opa van zeven kleinkinderen werd in augustus 2012 gediagnosticeerd met leukemie. Hij begon met chemotherapie en bloedtransfusies, terwijl de zoektocht naar een stamceldonor werd gestart. Geen van zijn familieleden bleek hier geschikt voor en er konden geen andere donoren gevonden worden. De dokters hadden geen andere keus dan Pyne nog 12 tot 18 maanden te geven, zo meldt Daily Mail.

Wonderbaarlijk genoeg werden er op dat moment twee baby's geboren: één in Frankrijk en één in Amerika, die door hun ouders beiden waren opgegeven als stamceldonoren. Het bloed van de baby's bleek geschikt en hun cellen werden overgevlogen naar het ziekenhuis waar de zieke Pyne op dat moment lag.

Pyne: ''Ik zag het niet meer zitten, tot het nieuws over de mogelijkheid van een navelstreng stamceltransplantatie mij bereikte. Dat ze ook nog eens matchen met mijn eigen stamcellen is natuurlijk fantastisch. Ik ben zo blij.''

Bloedbank

Ook in Nederland wordt er gebruik gemaakt van bloed uit de navelstreng van pasgeborenen voor de behandeling van aangeboren en kwaadaardige bloedziekten, zoals leukemie.

Sanquin Bloedvoorziening riep afgelopen oktober kersverse ouders nog op om mee te werken aan een verdrievoudiging van het bestand van de Navelstrengbloedbank.

Met de uitbreiding wil Sanquin zorgen voor een breed bestand aan beschikbare navelstrengbloed stamcellen. Hierdoor kunnen Nederlandse ziekenhuizen sneller en gemakkelijker beschikken over een goede match tussen donor en patiënt en dat kan uiteraard weer levens redden.