Nieuws/Buitenland
996728
Buitenland

Oezbeekse machthebber toch niet naar Praag

Een gepland bezoek van president van Oezbekistan Islam Karimov aan Praag gaat niet door. Nadat dertig mensenrechtenorganisaties scherpe kritiek hadden geuit en Tsjechische ministers, premier Bohuslav Sobotka incluis, duidelijk hadden gemaakt dat ze de autoritaire leider niet willen ontmoeten, werd de afspraak geschrapt.

Karimov zou volgende week naar Praag komen op uitnodiging van de Tsjechische president Milos Zeman, voor zover bekend de enige politicus die wel met hem wilde praten. De woordvoerder van Zeman constateerde donderdag dat het bezoek planningsgewijs niet goed uitkomt en daarom niet door kan gaan.

Oezbekistan heeft een erbarmelijke staat van dienst op het gebied van mensenrechten, stellen organisaties als Human Rights Watch (HRW). De macht is al sinds eind jaren 80 in handen van Karimov, die na de uiteenvalling van de Sovjet-Unie in 1991 president werd van het onafhankelijke Oezbekistan.

De oppositie in het land wordt monddood gemaakt en in gevangenissen zouden martelingen aan de orde van de dag zijn, stellen de mensenrechtenorganisaties. Volgens HRW en de andere 29 organisaties die hun beklag deden, vindt er tijdens de katoenoogst ook dwangarbeid plaats. Zo'n 1 miljoen Oezbeken, onder wie kinderen, moeten dan voor zeer weinig of geen loon katoen plukken.

Een zeldzaam oproer in de provincie Andizjan werd in 2006 hard de kop in gedrukt, met honderden doden tot gevolg. Daarop stelde de Europese Unie sancties in, zoals een reisverbod voor de top van het bewind. Twee jaar later werden de meeste sancties weer opgeheven, omdat het land volgens de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vooruitgang had geboekt. Zo werd een aantal activisten vrijgelaten en de doodstraf afgeschaft.