Nieuws/Buitenland
996729
Buitenland

Neushoorns verhuizen naar veiliger Botswana

Ongeveer 100 neushoorns worden verhuisd van Zuid-Afrika naar de afgelegen wildernis in buurland Botswana in een poging de dieren uit handen van stropers te houden. De twee natuurorganisaties die het initiatief namen, hebben dat donderdag bekendgemaakt, meldde de Britse krant The Guardian donderdag.

De opmerkelijke maatregel wordt genomen omdat tot nu toe elke poging om het stropen in Zuid-Afrika de kop in te drukken, is mislukt. Vorig jaar werden 1004 neushoorns in het land door illegale jagers afgeslacht om hun kostbare hoorn. De organisaties Great Plains Conservation en &Beyond steken omgerekend bijna 6 miljoen euro in de verhuizing.

In Londen zijn donderdag vertegenwoordigers van ruim 50 landen en tien VN-organisaties bijeen om te praten over de aanpak van stroperij en de illegale handel in wilde dieren.

De neushoorns zullen voor hun verhuizing een microchip krijgen. Een speciaal team zal de dieren samen met de autoriteiten in Botswana in de gaten houden. De initiatiefnemers denken dat Botswana een beter systeem heeft om de dieren te beschermen. &Beyond verhuisde vorig jaar al zes neushoorns naar het land ten noorden van Zuid-Afrika.