Nieuws/Buitenland
996734
Buitenland

VS: vrijgelaten Afghanen zeer gevaarlijk

De 65 Afghaanse gevangenen die donderdag zijn vrijgelaten, hebben de dood van Amerikaanse militairen en Afghaanse mannen, vrouwen en kinderen op hun geweten. Dat stelde de Amerikaanse missie in Afghanistan in een felle reactie.

De vrijlating van de gevangenen heeft potentieel „dodelijke gevolgen”, vanwege het grote risico dat ze zich weer bij militante groepen zullen aansluiten, aldus de Amerikanen. Zij zeggen de Afghaanse autoriteiten te hebben voorzien van „harde bewijzen of sterke aanwijzingen” voor de misdaden van de mannen. Zo zouden zeker tientallen van hen betrokken zijn geweest bij het plaatsen van geïmproviseerde bommen.

Ook de NAVO, die in Afghanistan een veiligheidsmissie leidt, is uiterst bezorgd. De beslissing is een grote stap achteruit voor de rechtsstaat in Afghanistan, aldus NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen in een verklaring. Hij roept de Afghaanse autoriteiten op er alles aan te doen om te verzekeren dat de vrijgelaten gevangenen geen verdere bedreiging vormen voor de Afghaanse bevolking en de internationale troepen.

Volgens de Afghanen is er simpelweg te weinig bewijs tegen de verdachten. Sinds de Amerikanen de zwaarbewaakte Bagram-gevangenis vorig jaar maart overdroegen aan Afghanistan, zijn al honderden gevangenen vrijgelaten. Volgens de VS heeft een deel de strijd tegen het gezag en de buitenlandse troepen direct weer opgepakt.