Nieuws/Buitenland
996747
Buitenland

Duizenden zonder stroom door storm VS

In het zuidoosten van de Verenigde Staten zitten meer dan 600.000 mensen zonder stroom door de tweede hevige storm met sneeuw en ijsregen in twee weken tijd. Dat heeft de nieuwszender CNN donderdag gemeld. Vooral de staat Georgia is zwaar getroffen. In de hoofdstad Washington zullen regeringskantoren wegens het slechte weer gesloten blijven.

Volgens de media heeft het noodweer van de afgelopen dagen aan zeker tien mensen het leven gekost. Woensdag verloren drie mensen het leven. De luchtvaartautoriteiten annuleerden volgens de zender ABC donderdag al bijna 4500 vluchten. Woensdag konden 3400 vliegtuigen niet opstijgen of landen.

In Georgia, dat niet vaak met winterweer wordt geconfronteerd, zitten bijna 230.000 huizen en bedrijven zonder stroom. In de oostelijk daarvan gelegen staat South Carolina hebben ongeveer 200.000 gezinnen te kampen met regelmatige stroomuitval. President Barack Obama heeft in meer dan 120 districten in de twee staten de noodtoestand uitgeroepen. Ook in North Carolina, Louisiana en Virginia zitten tienduizenden mensen in het donker.

Het verkeer is in grote delen van het getroffen gebied tot stilstand gekomen. Automobilisten die in hun wagen vastzitten, wordt aangeraden hun auto niet te verlaten, maar zich warm te houden en op hulp te wachten. Die kan komen van FEMA, de nationale hulporganisatie die onder meer water, voedsel en dekens in voorraad heeft om hen bij te staan.