Nieuws/Binnenland
996750
Binnenland

Vier Nederlandse militairen voor missie CAR

Vier Nederlandse militairen doen mee aan de Europese vredesmissie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Het gaat om twee stafofficieren die op het hoofdkwartier in Larissa in Griekenland aan de slag gaan. Twee andere stafofficieren worden ingezet op het andere hoofdkwartier van de missie in de hoofdstad Bangui.

Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie aan de Tweede Kamer gemeld. Nederland levert verder geen troepen aan de EU-missie, die moet helpen om de veiligheid in het door geweld geteisterde land te herstellen. Het kabinet gaf eerder aan dat Nederland wel bereid is financiële en logistieke hulp te bieden.

Landen van de Europese Unie hebben afgesproken bij te dragen aan de commandostructuur van EU-missies. In dat verband is Nederland gevraagd de stafofficieren te leveren, aldus Hennis. De Verenigde Naties waarschuwden eerder dat het geweld tussen moslims en christenen in de CAR nog veel verder uit de hand zal lopen. Duizenden mensen zijn er al om het leven gekomen. Ongeveer 1 miljoen burgers is op de vlucht geslagen.