Nieuws/Binnenland
996751
Binnenland

Lezersreacties Checkpoint

Het regende negatieve en soms hilarische horeca-ervaringen in mijn mailbox na mijn oproep van vorige week: is het soms te veel gevraagd om in hotels en restaurants een vriendelijk gezicht te verwachten?  Hieronder vind je een selectie.

Elke keer een ander

,,Ik erger me ten zeerste als je vanaf het plaatsnemen steeds door iemand anders bediend wordt. Eerst komt er iemand vragen wat je wilt drinken, een andere ober of serveerster komt de bestelling brengen, weer een ander komt vragen of je al een keus uit het menu hebt gemaakt. Weer iemand anders komt de tafel dekken, enz. Jammer want contact met eenzelfde goede leuke ober of kelnerin maakt het uit eten gaan leuker maar sommige zaken (vooral grote ketens) hebben ter efficiëntie zo weinig mogelijk personeel wat zo hard mogelijk moet lopen en onderwijl zoveel mogelijk moet doen. Het maakt tevens het fooi geven niet erg zinvol, iets wat ik nog wel wil doen ondanks de hoge prijzen als ik leuk, goed en gezellig bediend word. Meerdere malen heb ik ook meegemaakt dat men langsliep en vroeg; smaakt het allemaal, onderwijl gewoon doorlopend."

Cees Bakker, Dordrecht

Van der Valk

,,Ik kan heel kort en krachtig het volgende zeggen: laat iedereen eens een voorbeeld nemen aan het Van der Valk concern. Grote klasse  met betrekking tot  service, dienstverlening, hoge kwaliteit van het aangebodene en de lage prijzen! Ik kom er graag en het personeel straalt uit dat ze er voor de klant zijn! En nee, ik heb geen aandelen daar en behoor ook niet tot de Valk-familie."

Lonneke Zuidinga

'Buitenlanders'

,,Inmiddels ga ik bij voorkeur uit eten in een eetgelegenheid die wordt uitgebaat door zogenaamde 'buitenlanders'. Zelfs in een simpele snackbar van Egyptenaren werd ik uitermate hoffelijk behandeld terwijl ik alleen een frietje kwam halen. De kok van een Italiaans restaurant zwaait me vrolijk toe vanuit zijn piepkleine eethuisje als ik langsloop, ook al ben ik er een half jaar niet geweest. De jongens van een Chinees restaurant houden de deur open voor de klant als die binnen komt en vertrekt en belden gelijk terug op mijn mobiel toen ik probeerde te reserveren en de telefoon niet meteen opgenomen werd. Zou het iets te maken hebben met het feit dat dit vaak familiebedrijven zijn waardoor men het gelijk merkt in de omzet als klanten ontevreden zijn en dus wegblijven? Ook ik heb positieve ervaringen met Amerikaanse horeca. Na al die ellende hier maakt het me niks meer uit of het gemeend is of niet!"

Antonio Dekker

Slecht gesteld

,,Als grensbewoner kan ik niet anders dan concluderen dat het inderdaad slecht gesteld is met de hoffelijkheid bij de Nederlandse horeca! Gisteren werd ik nog weggestuurd omdat de  brasserie /restaurant wenste te sluiten....om 22.00 uur! Ik kreeg niet eens de gelegenheid om mijn drankje op te drinken. Men kwam gewoon de rekening brengen dus niet eens even gevraagd of we ons laatste rondje wilde bestellen ofzo. Nee gewoon wegwezen was de boodschap. Daarbij moesten we ook zelf vragen om een bakje nootjes bij onze wijntjes; da's ook al niet vanzelfsprekend meer."

,,Naast het feit dat de prijs-kwaliteitverhouding al lang weg is, is de klantvriendelijkheid ver te zoeken. Ongeïnteresseerde, vermoeide en nors kijkende bedienden zijn schering en inslag, sterker nog: ik kom nauwelijks iets anders tegen. Als je iets wilt bestellen moet je vaak zelf nog iemand roepen want dat een bediende uit zichzelf zich naar de klant begeeft is meestal niet het geval, vervolgens moet je nog vragen om de kaart want uiteraard heeft de bediende die niet al zelf mee genomen en het initiatief om de tafel even schoon te vegen moet meestal ook van de klant komen!"

Petra Krabman

Niet opgevallen

,,Mijn man en ik zaten vorig jaar op een terras. De drie meisjes van de bediening dartelden voortdurend om ons heen, maar namen geen notie van ons. Ze waren wel wat bezig met bedienen, maar er werden ook tafeltjes afgeruimd, servetjes gevouwen, lijsten ingevuld, telefoontjes gepleegd. Wij zaten lekker in de zon en we besloten om eens af te wachten wanneer iemand aandacht aan ons zou schenken. Na 22 minuten kwam er een groep met stoere jonge mannen het terras op. U raadt het al, die werden onmiddellijk gespot en de drie meisjes kwamen alle drie aanrennen om de mannen met een prachtige glimlach te bedienen. Toen was voor ons de maat vol en zijn we weggegaan. Het is de meisjes niet opgevallen. Jammer, ze hadden ons koffie met gebak kunnen verkopen."

Van der Mei

Aanleren

,,Ik vind dat je dat mag verwachten, niet alleen in de horeca maar overal. Ik denk altijd zo: als ik aardig, vriendelijk en vrolijk ben, beïnvloed ik misschien vijf van de tien mensen, die doen hetzelfde tegen iemand anders en is de sneeuwbal gevormt, misschien naïef maar voor mezelf een fijne instelling. Ben zelf hoofdconducteur en ben zo goed als altijd aardig vriendelijk en vrolijk, krijg het vaak te horen. Maar het zit in je of het zit niet in je, maar je kan het je ook aan leren. Zelfs tegen mopperende vervelende reizigers blijf ik vriendelijk en correct!"

Joyce Brekelmans

Welgemeend

,,Geen idee hoe vaak en wanneer u in de Italiaanse horeca vertoeft maar mijn ervaringen hier zijn even anders: vele maanden per jaar verblijf ik in Bella Italia en bezoek regelmatig bars, restaurants, hotels, etc. Bijna altijd tref ik daar hoffelijkheid, fatsoen, belangstelling en professionaliteit aan, voorafgegaan door een welgemeend 'Buon Giorno' of 'Buona Sera' vergezeld van een vrolijke blik. Alles bij elkaar voor mij redenen om hier in Italië veelvuldig de horeca te bezoeken, in tegenstelling tot wat ik Nederland doe. Hebben we het nog niet gehad over het verschil in de entourage en de prijzen."

Cordiali Saluti, Andre Douma