Nieuws/Binnenland
996762
Binnenland

Werkstraffen voor examenfraudeurs

De negen meerderjarige examenfraudeurs van scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam hebben donderdag taakstraffen opgelegd gekregen van tussen de 130 en maximaal 170 uur. De rechtbank in Rotterdam legde ook celstraffen op, maar omdat een aantal al in voorarrest heeft gezeten, hoeft niemand terug naar de cel.

De fraudeurs worden verantwoordelijk gehouden voor de diefstal en heling van 27 examens. De eindexamens werden vorig jaar gestolen uit de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Het is de grootste examenfraude in de Nederlandse geschiedenis.

Safae K., Kamal el B. en Annas B. worden als hoofdrolspelers gezien in de omvangrijke examenfraudezaak; zij kregen 170 uur taakstraf opgelegd. De andere zes liepen mee, stonden op de uitkijk of waren in het bezit van foto's van de examens of hadden die in sommige gevallen verspreid.

Drie van de negen jongeren waren donderdag aanwezig bij de uitspraak van het vonnis. Slechts een van hen stond op toen de rechter de zaal binnenkwam. Het is gebruikelijk en traditie om op te staan bij binnenkomst van de rechter.

Tegen de elf jongeren, onder wie twee minderjarigen, waren (deels) voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen geëist. Het minderjarige zusje van Safae K., Saliha, kreeg 58 uur taakstraf. De andere minderjarige had zo'n kleine rol in de zaak dat hij geen straf opgelegd kreeg.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");