Nieuws/Binnenland
996766
Binnenland

Man vrijgesproken voor misbruik moeder

De 50-jarige Mario G. is niet schuldig bevonden aan seksueel misbruik van zijn 72-jarige moeder. De rechtbank in Amsterdam vond dit onvoldoende bewezen en sprak hem donderdag vrij. Zijn voorlopige hechtenis wordt direct opgeheven.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 2 weken geleden tbs met dwangverpleging geëist tegen de man. Volgens de officier van justitie had hij op 1 augustus vorig jaar seks gehad met zijn moeder tegen haar wil. De vrouw heeft diverse verklaringen afgelegd maar wilde geen aangifte doen omdat ze niet wilde dat haar zoon in de cel kwam.

G., die voor zijn moeder zorgde, heeft zelf altijd ontkend. Zijn advocaat trok de verklaring van de vrouw in twijfel tijdens de behandeling van de zaak omdat ze dementerend is en al lange tijd kampt met psychische problemen. Op een luier die de vrouw had gedragen, werden spermasporen van de zoon aangetroffen. Hij verklaarde dat dat van zijn handen afkomstig zou kunnen zijn. Zijn raadsvrouw vroeg dan ook vrijspraak.

De rechter meende dat plek waar het sperma zich bevond op de luier en de verklaringen van alleen de moeder onvoldoende zijn om tot een bewijs te kunnen komen. Het feit dat ze geen aangifte heeft willen doen, speelde ook een rol. Daarnaast hebben deskundigen van het Pieter Baan Centrum tijdens de zitting verklaard dat G. weliswaar een ernstige psychische aandoening heeft, maar dat hij geen seksuele stoornis of woedeaanvallen heeft die vaak gepaard gaan met dergelijke misdrijven.