Nieuws/Buitenland
996775
Buitenland

Doden door aanslag vliegveld Somalië

Door een aanslag met een autobom bij het vliegveld van de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn donderdag zeker zeven mensen om het leven gekomen en vijftien mensen gewond geraakt. Dat meldde de nieuwszender al-Jazeera. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de extremistische beweging al-Shabaab.

De aanslag was bij de zwaarbewaakte ingang van het internationale vliegveld waar veel diplomaten hun basis hebben. Al-Shabaab, gelinkt aan terreurbeweging al-Qaeda, verklaarde dat het doel een konvooi van de VN was en dat drie leden van die organisatie onder de slachtoffers waren. De politie heeft dat niet bevestigd. Op het vliegveld zijn ook vijf Nederlandse militairen gelegerd maar die zijn niet bij het incident betrokken, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag.

Uit een rapport van de VN concluderen deskundigen donderdag dat wapens die Somalië kon aanschaffen dankzij de versoepeling van de boycot, terecht zijn gekomen bij een leider van al-Shabaab. Dit kon door systematische nalatigheid van de Somalische regering. De onderzoekers adviseren weer een totale boycot in te voeren of op z'n minst een betere controle op de wapenleveranties.

Amisom, een 18.000 man sterke vredesmacht van de Afrikaanse Unie met een mandaat van de VN, heeft al-Shabaab uit de belangrijkste steden van Somalië verdreven. De radicale beweging beheerst echter nog grote delen van het platteland en pleegt aanslagen, ook buiten Somalië. In september pleegde al-Shabaab een aanslag op het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waardoor 67 mensen om het leven kwamen.