Nieuws/Buitenland
996784
Buitenland

Moslims ontvluchten wijken Bangui

Moslims ontvluchten massaal hun woningen in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui. Uit een moslimwijk zijn praktisch alle bewoners vertrokken. En in een wijk die tot voor kort als gemengd gold, wonen alleen nog maar christenen.

Dat zei de Franse topmilitair Philippe Ponties, die de Europese militaire missie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) gaat leiden. Hij sprak donderdag in Brussel over de stand van zaken bij de voorbereidingen. Hij vertelde echter ook wat hij in Bangui zag tijdens zijn recente bezoek aan de stad. Hij wilde de woorden „etnische zuivering” echter niet in de mond nemen.

In de CAR voeren moslimrebellen en christelijke milities een bloedige strijd. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International is de moslimminderheid het slachtoffer van etnische zuiveringen. Moslims zouden overal op de vlucht slaan.

De Europese Unie gaat militairen sturen om in delen van het land, vooral in en rond Bangui, de veiligheid te herstellen. Generaal-majoor Ponties hoopt dat de beveiligde gebieden uiteindelijk kunnen dienen als voorbeeld voor de rest van het land.

Het is de bedoeling dat de missie zo snel mogelijk begint, maar Ponties kon nog geen datum noemen. Er komen twee hoofdkwartieren, in Bangui en in het Griekse Larissa, waar een NAVO-basis is.