Nieuws/Binnenland
996796
Binnenland

Verdachte moord op bejaarde alcoholverslaafd

De 55-jarige Kemal T., die wordt verdacht van de moord op de 80-jarige Amsterdammer André Kleinman begin 2012, kwam door zijn alcoholverslaving talloze malen met de politie in aanraking. Voor de rechtbank van Amsterdam somde de rechter donderdag een reeks incidenten en vechtpartijen op waarbij T. zich agressief had gedragen.

T. zou veelvuldig alcohol combineren met medicijnen, waaronder pijnstillers en kalmeringsmiddelen. De verdachte gaf tijdens de rechtszaak toe dat hij een alcoholprobleem heeft. Ook op de avond van de moord zou de schreeuwende en scheldende T. volgens buren van het slachtoffer dronken zijn geweest.

Doodschoppen

Justitie verdenkt T. van het doodschoppen of -slaan van de hulpbehoevende Kleinman, wiens lichaam op 26 januari 2012 bont en blauw werd aangetroffen te midden van bloed en glasscherven. Veel van zijn ribben waren gebroken en hij had een scheur in het strottenhoofd en een geperforeerde long.

T. kwam regelmatig bij het slachtoffer in de Rudolf Dieselstraat in de Watergraafsmeer over de vloer om te drinken en zijn was te laten doen. De politie trof bloedsporen van de verdachte bij de gebroken ruit van de voordeur van het slachtoffer. Daarnaast vond de recherche bloedspetters van het slachtoffer op de witte schoenen van de verdachte en glassplinters in de zool. Ook op een jas van T. vond de politie bloed van Kleinman.

Brute wijze

Nabestaanden tasten al ruim twee jaar in het duister waarom hun invalide oom op brute wijze is vermoord, zei een neef tijdens de rechtszaak. „Was het zijn hulpvaardigheid? Zijn vertrouwen in mensen? Ging het om zijn geld?”, vragen de familieleden zich af.

„Onze oom is als gevolg van excessief geweld om het leven gekomen. Wat bezielt iemand om een 80-jarige halfblinde en gehandicapte man volledig in elkaar te slaan en te laten stikken in een plas bloed? Het leven van onze oom is niet gemakkelijk geweest en kwam op een vreselijke manier tot een eind. We hopen dat de moordenaar de maximale straf krijgt.”

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");