Nieuws/Binnenland
996798
Binnenland

Expositie van 1 miljoen Legostenen

Een tentoonstelling van zeventig kunstwerken van Lego, bestaande uit meer dan één miljoen steentjes, komt naar Nederland. Amsterdam EXPO biedt vanaf 28 mei onderdak aan The Art of the Brick, een reizende expositie die elders in de wereld al miljoenen bezoekers trok.

De tentoongestelde objecten zijn levensgrote creaties, veelal van menselijke figuren. Maar ook bijvoorbeeld het skelet van een T-Rex dinosaurus van zes meter lang, gemaakt van 80.000 steentjes, is onderdeel van de expositie. Daarnaast zijn er Lego-nabootsingen van bekende kunstwerken te zien, zoals de Mona Lisa van Da Vinci en Vermeers Meisje met de parel.

De man achter de kunstwerken is de Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaya (1973), die opgeleid is tot bedrijfsjurist maar nooit stopte met het spelen met Lego. „Hij heeft het bekende speelgoed verheven tot kunstvorm”, zegt directeur Peter Tabernal van Amsterdam EXPO. „Zijn beeldhouwwerken zijn adembenemend en prikkelen ieders fantasie.”

Sawaya wordt gezien als de eerste kunstenaar die het speelgoed transformeerde tot kunst. De tentoonstelling was eerder te zien in steden als New York, Melbourne, Shanghai en Singapore.