Nieuws/Binnenland
996807
Binnenland

Acht Britse criminelen in Nederland gezocht

De Britse autoriteiten zoeken acht gevaarlijke, voortvluchtige criminelen in Nederland. Volgens de Britten gaat het in sommige gevallen om zeer gevaarlijke misdadigers, die worden gezocht voor drugssmokkel, verkrachting en geweld.

Misdaadbestrijdingsorganisatie Crimestoppers en de Britse opsporingsdienst NCA (National Crime Agency) hebben donderdag in Nederland een publiekscampagne gelanceerd, om de voortvluchtigen alsnog te vinden: Operation Return. Dat gebeurt in samenwerking met het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en Bel Misdaad Anoniem. Doel van deze operatie is media en publiek te betrekken om de criminelen te vinden. De NCA vermoedt dat ze zich in of rond Amsterdam schuilhouden.

Drugskartels

Onder de voortvluchtigen zijn Robert Gerrard en Michael Moogan uit Liverpool. Zij worden gelinkt aan een café in Rotterdam dat eerder door de politie was binnengevallen. De Britse politie vermoedt dat het café werd gebruikt als operatiecentrum voor internationale drugssmokkelaars. Die hadden daar ontmoetingen met drugskartels voor het regelen van grote transporten drugs en de financiering daarvan. De NCA zoekt de twee voor het binnensmokkelen van cocaïne in het Verenigd Koninkrijk.

Een andere gezochte is Rezgar Zengana. De Schotse politie zoekt Zengana, omdat hij is veroordeeld voor de verkrachting van een 25-jarige vrouw. Zengana had zich hierbij voorgedaan als taxichauffeur.

Achtervolgen

„De NCA en zijn partners blijven de voortvluchtigen voortdurend achtervolgen”, benadrukt Hank Cole, hoofd internationale operaties van de NCA. „Velen van hen denken dat ze Nederland als basis kunnen gebruiken om hun criminele activiteiten, gericht op het Verenigd Koninkrijk, voort te zetten. Maar ze zullen merken dat Nederland geen veilige haven is.”

Cole laat weten dat samenwerking met de Nederlandse opsporingsdiensten ertoe heeft geleid dat er al veel Britse gevluchte criminelen in Nederland zijn opgepakt. Vorig jaar waren dat er 20. „Om het succes voort te zetten willen we van het Nederlandse publiek weten of de bekendgemaakte criminelen in Nederland hun naam hebben veranderd, waar ze wonen en in welke clubs of cafés ze komen.” Cole garandeert dat alle tipgevers anoniem blijven. „We willen niet weten wie je bent, maar wat je weet.”

Aantrekkelijk

Het is voor Britse criminelen aantrekkelijk om in Nederland te wonen omdat ze hier goede reismogelijkheden hebben. Verder vallen ze in de anonimiteit van Amsterdam niet op en verblijven veel van hun contacten in Nederland.”