Nieuws/Binnenland
996816
Binnenland

Weer minder steun in Nederland voor NAVO

De steun voor de NAVO is weer verder afgenomen in ons land. Nog maar 56 procent van de Nederlanders vindt het voor de veiligheid belangrijk dat we lid zijn van het militaire bondgenootschap. Vorig jaar was dat nog 64 procent en het jaar daarvoor zelfs 79 procent. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Atlantische Commissie.

62 procent van de ondervraagden vindt dat de NAVO een positieve bijdrage levert aan de relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten. Vorig jaar was dat 70 procent. Een derde van de ondervraagden heeft hier geen mening over of weet het niet.

Prioriteit

Bijna de helft van de ondervraagden (48 procent) vindt dat hulp bij nationale veiligheidstaken (natuurrampen, politiebijstand) prioriteit moet hebben bij Defensie. Een kwart van de bevolking vindt bevordering van de internationale rechtsorde of inzet in conflictgebieden een prioriteit.

Het onderzoek is gedaan door TNS NIPO onder 962 Nederlanders. De Atlantische Commissie is een forum voor debat over trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken.

Terrorisme

De NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie) werd in 1949 opgericht om de lidstaten te beschermen tegen eventuele agressie van communistische landen, zoals de Sovjet-Unie. Inmiddels richt de organisatie zich op de bescherming van de bondgenoten tegen moderne dreigingen, zoals terrorisme. 28 landen zijn lid. De Nederlander Jaap de Hoop Scheffer leidde de NAVO van 2001 tot 2004.