Nieuws/Binnenland
996817
Binnenland

Wethouder Bodegraven tijdje weg na klachten

De locoburgemeester van de Zuid-Hollandse gemeente Bodegraven-Reeuwijk stopt tijdelijk. Ex-ambtenaren van de gemeente hebben geklaagd over het gedrag van wethouder Jan Christiaan Goudbeek (VVD). Ze vinden dat hij „niet altijd integer heeft gehandeld”, meldde de gemeente donderdag. Het is niet bekend waar Goudbeek concreet van wordt beschuldigd.

Een extern bureau doet onderzoek naar de klachten over Goudbeek. Dat kan enkele maanden duren. In een verklaring van de gemeente zegt de locoburgemeester dat hij de onderzoekers niet voor de voeten wil lopen. „Daarom verban ik mezelf zolang uit het gemeentehuis.”

Ambtelijke corruptie

Goudbeek is niet de eerste VVD-politicus die de laatste tijd in opspraak is gekomen. Zo wordt de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey vervolgd voor ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie. Van Rey verliet de VVD en richtte met een paar medestanders een nieuwe partij op. Hij zou de informatie hebben gelekt aan zijn partijgenoot Ricardo Offermanns, die burgemeester van Roermond wilde worden. Offermanns werd veroordeeld tot 120 uur taakstraf.

Tweede Kamerlid Johan Houwers stapte vorig jaar op vanwege een recherche-onderzoek. Hij zou onjuiste inkomensgegevens hebben verstrekt toen hij een hypotheek afsloot. Houwers wordt verdacht van valsheid in geschifte, oplichting en witwassen. VVD'er Köksal Gör stopte als Statenlid van de provincie Noord-Holland, nadat hij in opspraak was gekomen omdat hij mosliminternaten zou beheren.