Nieuws
996840
Nieuws

Pensioenfonds PME gaat pensioenen verlagen

Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) gaat de pensioenen in april met 0,5 procent verlagen omdat de financiële positie van het fonds onvoldoende is hersteld. Dat heeft PME woensdag bekendgemaakt.

Hier staat een overzicht met alle kortende fondsen dat regelmatig wordt aangevuld.

 

Dekkingsgraad net als vorig jaar te laag

De dekkingsgraad van het fonds, die aangeeft in hoeverre een fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, kwam op de peildatum 31 december, uit op 103,8 procent. Dat is 0,5 procent onder de minimaal vereiste dekkingsgraad. Het fonds heeft 630.000 deelnemers.

PME heeft de afgelopen weken onderzocht of een verlaging van de pensioenen kon worden vermeden. Volgens PME-voorzitter Franswillem Briët is gekeken of de eerder genomen maatregelen voldoende waren.

In april vorig jaar kortte PME pensioenen al met 5,1 procent.

 

Gevolgen voor pensioen: enkele euro's per maand

Door de korting van 0,5 procent krijgt een gepensioneerd metaalbewerker met een gemiddeld PME-pensioen van 660 euro bruto per maand 3,30 euro bruto per maand minder pensioen.

Als de positie van het fonds aan het eind van 2014 voldoende is verbeterd, dan heeft het bestuur de ruimte om de pensioenen te verhogen en daarmee deze verlaging te compenseren, aldus PME.

 

Andere pensioenreuzen wisten korting te ontlopen

In tegenstelling tot het grote pensioenfonds PME moeten andere pensioenreuzen dit jaar niet korten. Het ABP (ambtenaren) en PMT (metaal en techniek) hebben hun dekkingsgraad op het vereiste niveau. Het PFZW (zorg) kan pensioenen zelfs indexeren.

 

1,1 miljoen deelnemers staat een korting te wachten

PME is verreweg het grootste fonds dat moet korten. In totaal worden pensioenen van ongeveer 1,1 miljoen deelnemers gekort per april. Vorig jaar waren dit nog meer dan 5 miljoen deelnemers.