Nieuws/Binnenland
996849
Binnenland

Studentenkamers zijn decorsvoor minitheater

Stukafest

Het is de nachtmerrie van iedere claustrofoob. Maar wie niet vies is van een smalle, stoffige studentenkamer, waarin bandjes knallende optredens weggeven of komedianten grap na grap maken, is bij Stukafest aan het goede adres.

Intiem cultureel. Dat is waar studentenkamerfestival, afgekort tot Stukafest, voor staat. Tussen de studieboeken en kratten bier schitteren zowel bekende als onbekende artiesten voor maximaal twintig toeschouwers. Het concept is simpel. Rommelige studentenkamers dienen voor een avond als minitheater. Verdeeld over drie rondes van steeds een half uur etaleren artiesten hun talenten. Tussen de rondes zitten pauzes van dertig minuten, zodat toeschouwers zich per fiets kunnen verplaatsen naar de volgende locatie. Bewoners van de kamers spelen voor gastheer. Bezoekers kunnen hun eigen programma van drie acts samenstellen. „We proberen studenten op een laagdrempelige manier in contact te brengen met allerlei facetten die cultuur te bieden heeft”, vertelt Roos Ticheler van Stukafest. Zo komen niet alleen bandjes, maar ook onder meer toneelgroepen, schrijvers en komedianten aan bod. Nijmegen gaf vorige week het startschot voor een reeks van twaalf steden door heel Nederland waarin Stukafest wordt gehouden.”

Beetje krap

Een voor studentenbegrippen ruime kamer aan de Javastraat in Nijmegen vormt het decor voor mijn eerste ronde in Nijmegen. Spullen van gastheer Daniël (21) zijn rigoureus aan de kant geschoven. Een tweepersoonsbed deelt de kamer in tweeën. Komediant Neil Robinson uit Canada schuifelt een beetje zenuwachtig op en neer. Hij is gewend op een podium te staan waar de schijnwerpers op hem gericht zijn, vertelt hij. „Dan zie ik de gezichten in het publiek niet. Nu zit iedereen op nog geen meter afstand. Ik beken: een beetje eng is dit wel.” De twintig bezoekers, bijna bij elkaar op schoot zittend, staren hem aan. Robinson begint wat onwennig, maar het op de hak nemen van Nederlandse tradities als Sinterklaas, eigenaardige gezegdes (unfortunately peanutbutter) en de fietsmania slaat aan. Zijn laatste woorden worden met luid applaus ontvangen.

„Dit heb ik nog nooit gedaan. Het idee om in studentenkamers te spelen, is geweldig”, zegt Robinson. Het concept Stukafest dateert uit 2001 en is ontstaan in Nijmegen. Pas in 2007 groeide Stukafest uit tot een nationaal evenement. En nog steeds breidt Stukafest uit, met Middelburg als nieuwkomer dit jaar.

Date

Tijd om na te kletsen met Robinson is er amper. Locatie twee staat op het programma. Met een ’bvo’tje’ (biertje voor onderweg) in de hand banen studenten zich een weg naar de Nieuwe Marktstraat. Zweetlucht van de vorige bezoekers hangt nog in het knusse studentenhok van Bas (22). Het is er hutjemutje vol. Maar gelukkig heeft het vierkoppige theatergezelschap Date niet meer nodig dan een paar meter. De vier theaterstudenten drijven de spot met het moderne daten. De show, waarbij ze het publiek regelmatig betrekken en ongemakkelijk laten voelen, is een succes.

 

Dan snel door naar mijn afsluiter van de avond: Marike Jager. Tien jaar geleden maakte zij haar debuut op Stukafest. Dit is dus een soort jubileumtour. In acht stukasteden is ze te bewonderen. Ondanks haar jarenlange ervaring is ze, net als de andere artiesten, lichtelijk gespannen. „Jullie zitten hier op mijn snufferd”, spreekt ze de met vijftien studenten gevulde woonkamer aan de Regentessestraat toe. Met partner en pianist Henk Jan Heuvelink laat het duo de oren van de fijnproever klapperen. Fijne zang, loepzuivere piano- en gitaarklanken vullen de kamer. Het is muisstil. Gejuich komt hun toe. „Iedereen ziet wat je doet. Je voelt de opwinding van studenten die komen en na een half uur weer naar een ander optreden gaan. Dat is heel bijzonder”, aldus Jager.

Stukafest al gehouden in Nijmegen, Maastricht, Utrecht en Amsterdam. Vanavond (13-2) maakt Den Haag zijn debuut. Eindhoven (18-2), Enschede (19-2), Groningen en Rotterdam (beide 20-2), Middelburg (25-2),Tilburg en Delft (beide 26-2) en Leiden (27-2) volgen.