Nieuws/Binnenland
996859
Binnenland

Piratenpartij in beroep tegen gebruik naam

De Piratenpartij heeft bij de Raad van State beroep aangetekend tegen waxinelichthoudergooier Erwin Lensink, die onder de naam Piratenpartij meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. Het beroep kwam woensdag aan het eind van de middag bij de hoogste bestuursrechter binnen, terwijl de termijn voor bezwaarmaken eigenlijk om middernacht van dinsdag op woensdag verliep.

De Raad van State gaat zich heel binnenkort over het bezwaar buigen, zei een woordvoerster donderdagmorgen. Mogelijk wordt het beroep ongegrond verklaard, omdat het te laat is binnengekomen.

Verwarring

Afgelopen weekeinde ontstond verwarring, toen bleek dat Lensink zich onder de naam Piratenpartij had ingeschreven voor de verkiezingen in Nijmegen. De partij had juist besloten om in Nijmegen niet mee te doen aan de raadsverkiezingen. De waxinelichthoudergooier trok zich daarop terug uit de partij, maar handhaafde zijn inschrijving voor de verkiezingen onder dezelfde naam.

Erwin Lensink gooide in 2010 op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets. Hij werd veroordeeld voor het beledigen van toen nog de koningin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die in de koets zaten. Vorig jaar werd de man opgepakt omdat hij ondanks een gebiedsverbod toch in Den Haag was. Rond de troonswisseling zat hij in de cel wegens stalking. Toen prinses Beatrix Villa Mondriaan in Winterswijk kwam openen, mocht hij niet in die plaats komen.