Nieuws
996891
Nieuws

Malwaremakers misbruiken Flappy Bird

Makers van schadelijk software voor smartphones zijn maar wat blij dat de populaire game Flappy Bird niet langer officieel te verkrijgen is. Er zijn namelijk klonen van het spel te vinden die dure sms'jes versturen in de achtergrond.

De dreiging is voornamelijk aanwezig op Android-toestellen, omdat het bij dit besturingssysteem mogelijk is om apps van buiten de officiële downloadwinkel te installeren. Vooral in Oost-Europa en Azië zijn appwinkels van derden populair, al zijn die niet altijd te vertrouwen.

Zo is een Flappy Bird-kloon - met zelfs dezelfde naam - opgedoken die probeert om sms'jes te versturen naar het equivalent van 0900-nummers. Deze nummers zijn opgezet door de makers van de malafide apps, waardoor zij dus geld verdienen.

Tot nu toe lijkt het er niet op dat er een schadelijke versie van Flappy Bird in de officiële Play-winkel staat. Dat is echter niet ondenkbaar, omdat Google vooraf apps enkel automatisch scant op schadelijke elementen en niet handmatig elke applicatie goedkeurt, zoals Apple wel doet. Wel zijn er talloze onschadelijke klonen, dus de mensen die de hype gemist hebben, kunnen het gevoel van het spelen nog even nabootsen.

Flappy Bird was een heel simpel spelletje waarin de speler een vogeltje door een obstakelparcours moest helpen. De game werd begin dit jaar enorm populair en ging 'viral' op sociale netwerken. De maker vond echter dat het spel te verslavend was en haalde het begin februari uit de appwinkels.