Nieuws/Binnenland
996892
Binnenland

Otter bij Nieuwkoopse Plassen doodgereden

Op de snelweg A12 ter hoogte van Gouda is woensdagmiddag een dode otter gevonden. Natuurmonumenten vreest dat het de otter is, die vorige maand voor grote vreugde zorgde omdat het dier voor het eerst in tientallen jaren weer was opgedoken in de Nieuwkoopse Plassen.

Nadat vaststond dat er weer een otter zwom in de Nieuwkoopse Plassen zijn razendsnel afspraken gemaakt met de beroepsvissers in dat gebied. Ze zouden speciale openingen op hun fuiken aanbrengen, zodat de otter niet in hun netten kon zwemmen. Dan zou het zoogdier verdrinken.

Natuurmonumenten gaat de camera's bij de Nieuwkoopse Plassen scherp in de gaten houden om te zien of er nog een otter in beeld komt, maar vreest het ergste, aldus een woordvoerster. Het doodrijden van de otter bewijst volgens de natuurorganisatie dat het aanbrengen van dierentunnels in de zeer drukke provincie Zuid-Holland „meer dan nodig” is.

De otter verdween uit de Randstad nadat het laatste exemplaar in 1976 ook doodgereden werd. De nieuwe otter was waarschijnlijk naar Zuid-Holland gezworven vanuit Overijssel of Friesland, waar de dieren opnieuw uitgezet zijn.