Nieuws/Binnenland
996927
Binnenland

Blunder OM kwetst weduwe Tromp

Tot verbijstering van de weduwe van de geliefde huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem haar overleden man een brief gestuurd, waarin hem gemeld wordt dat hij niet verder vervolgd zal worden.

De brief, die ook in het bezit is van De Telegraaf, is als pijnlijk en onfatsoenlijk ervaren door de weduwe van Nico Tromp. „Op mijn parket is een proces-verbaal binnengekomen, waarin u als verdachte bent aangemerkt”, schrijft de zaaksofficier in een brief die op 4 februari 2014 aan de overleden huisarts is gericht. „Inmiddels heb ik besloten u daarvoor niet (verder) te vervolgen.”

Als reden van seponering wordt dus niet het feit gegeven dat de huisarts sinds oktober 2013 niet meer leeft na zijn zelfmoord, maar omdat de ’officier van justitie geen vervolgingsrecht (meer) heeft’.

Pijnlijk

De brief is des te pijnlijker voor de weduwe omdat zij ook vorige week al een mail kreeg van het Academisch Medisch Centrum (AMC), gericht aan haar man. Hierin werd de huisarts gevraagd weer coassistenten te begeleiden. Juist een melding van een coassistent van datzelfde ziekenhuis over een hoeveelheid door Tromp te veel toegediende morfine bij een patiënt leidde uiteindelijk tot de zelfmoord van de huisarts.

De woordvoerder van het OM laat – geconfronteerd met de blunderbrief aan Nico Tromp – weten dat deze brief tegengehouden had moeten worden. „Wij betreuren dat dit niet is gebeurd. Inmiddels heeft de officier van justitie met spoed een brief doen uitgaan naar de vrouw met daarin excuses en uitleg hoe dit kon gebeuren.”

De officier van justitie heeft volgens het OM vorige week een brief gestuurd aan de advocaat van de familie Tromp waarin staat dat de zaak tegen haar cliënt geseponeerd is omdat cliënt is overleden. „Die brief aan de advocaat is een ’sepot 03’ en het is standaard dat een advocaat dit bericht krijgt. In ons systeem is dat vorige week ook ingevoerd. Bij een sepot verstuurt het systeem automatisch een sepotbrief aan de verdachte. Deze brief had tegengehouden moeten worden.”

Non-actief

Huisarts Tromp beroofde zichzelf van het leven nadat hij op non-actief was gesteld. Hij gaf in augustus een terminaal zieke patiënt een grote hoeveelheid morfine waarna de patiënt korte tijd later overleed. De coassistent van het AMC die op dat moment 12 werkdagen bij Tromp in de leer was, maakte hier melding van. Het AMC ging hiermee naar de IGZ, die weer justitie inschakelde. Het OM begon een strafrechtelijk onderzoek, viel eind augustus in de nacht binnen in de praktijk en legde hem moord ten laste. Daarna pleegde Tromp suïcide.

Het AMC betuigde later spijt van de handelswijze en stelde dat men eerst contact met Tromp had moeten opnemen. De IGZ is een onderzoek gestart en daarna, zo heeft minister Schippers (Volksgezondheid) aangekondigd, wordt nóg een onafhankelijk onderzoek in gang gezet.