Nieuws/Binnenland
997352038
Binnenland

Wakker Dier stalkt bezorgers Albert Heijn

Amsterdam - Met een groot billboard achtervolgt Wakker Dier de komende tijd de blauwe bezorgwagens van Albert Heijn. Met de actie wil de stichting de supermarktketen dwingen zijn kippen meer ruimte te geven

„Wij achtervolgen Albert Heijn net zo lang tot ze de AH kip niet meer bezorgen”, luidt de tekst op de wagen. „Ook wij brengen onze boodschap nu tot op de stoep”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Volgens de stichting zijn er geen supermarkten waar kippen minder ruimte krijgen dan de AH kip, die leeft met 16 op een vierkante meter. Door een gebrek aan ruimte raken de dieren gestrest. Soms lopen ze zelfs over elkaar heen, omdat ze geen kant op kunnen. Daarbij bekrassen ze elkaar. Zoveel kippen op een vierkante meter verhoogt bovendien de kans op pijnlijke voetzweren.

Stunten

Het feit dat de supermarktketen de omstreden kip regelmatig in de aanbieding doet, schiet bij Wakker Dier in het verkeerde keelgat. „Wij vinden het niet te verteren dat de marktleider de kippen zo laat stikken, daarom blijven wij Albert Heijn confronteren”, aldus Hilhorst.

Reactie supermarkt

„Leuk is anders”, zegt een woordvoerster van de Albert Heijn „Wakker Dier zet met deze actie een verkeerd beeld neer. Wij zitten echt niet stil en zijn natuurlijk ook bezig met dierenwelzijn.” Dat is volgens de supermarkt en de boeren ook belangrijk. „Wij verkopen vlees en kip mét en zonder keurmerk. Op die manier proberen wij al onze klanten tegemoet te komen.”

Volgens de supermarkt hebben de bezorgers en klanten door de actie nog geen hinder ondervonden.