Nieuws/Buitenland
997453465
Buitenland

VS uit ontwapeningsverdrag INF gestapt

WASHINGTON - De VS zijn niet langer gebonden aan het historische Amerikaans-Russische ontwapeningsverdrag INF, het verdrag voor Intermediate-Range Nuclear Forces (INF). Washington heeft het in februari opgezegd en is nu, zes maanden later, geen partij meer.

Het INF-verdrag is een overeenkomst tussen de VS en de Sovjet-Unie, die eind 1987 werd getekend door de Amerikaanse en Russische leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. Trump heeft gezegd dat Rusland het verdrag schendt, maar Poetin bestrijdt dat.

In het INF-verdrag stellen Moskou en Washington dat ze alle nucleaire raketten en kernkoppen die een reikwijdte van 500 tot 5500 kilometer hebben, ontmantelen en vernietigen. Het verdrag staat ook geen proeven met dergelijke wapens toe. Daar zouden de twee ondertekenaars zich allebei niet aan houden. De VS beschuldigden Rusland er bijvoorbeeld van raketten te ontwikkelen die minstens 500 kilometer ver kunnen. Rusland zegt dat het bereik kleiner is.

NAVO

De NAVO-bondgenoten staan achter het besluit van Washington om uit het verdrag te stappen. „Rusland blijft het verdrag schenden. Wij betreuren het dat Rusland geen enkele bereidheid heeft getoond en geen duidelijke stappen heeft gezet om de regels na te leven”, aldus een verklaring.

De NAVO-landen zijn het eens geworden over een „gebalanceerd, gecoördineerd en defensief pakket maatregelen” om zich te kunnen verdedigen tegen Russische middellangeafstandsraketten.

Nu de Verenigde Staten formeel geen partij meer zijn in het ontwapeningsverdrag INF, is het verdrag tegen middellangeafstandsraketten in Europa „dood.” „Rusland draagt daar als enige de verantwoordelijkheid voor.”

Maatregelen

Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg betreffen de militaire maatregelen onder meer het plaatsen van luchtafweerraketten en conventionele raketten en het houden van meer en grotere oefeningen. De plaatsing van nieuwe kernraketten in Europa is niet aan de orde. „We zullen niet Rusland nadoen. We willen geen nieuwe wapenwedloop.”