Nieuws/Buitenland
9976
Buitenland

Nieuw omhulsel kerncentrale Tsjernobyl klaar

PRYPJAT - Het nieuwe omhulsel voor de zwaar gehavende kerncentrale van Tsjernobyl, die door een meltdown in 1986 voor een ongekende milieuramp zorgde, is bijna klaar. Als een gigantische stalen kever kruipt het grootste beweeglijke bouwsel ter wereld over de ruïne van reactor 4 heen. Over enkele dagen staat de 36.000 ton wegende constructie op haar plaats. Op 29 november is de oplevering.

„Dit is het begin van het einde van de strijd tegen de gevolgen van de catastrofe die nu al dertig jaar duurt”, zei de Oekraïense minister van Milieu Ostap Semerak. De koepel die wordt aangebracht moet gedurende honderd jaar voorkomen dat er nog radioactieve straling ontsnapt. De oude betonnen sarcofaag, die na de ramp over de ontplofte centrale werd gelegd, vertoonde scheurtjes. Dat vroeg om aanpak. Voor de financiering was buitenlandse hulp nodig.

De definitieve opruiming van de ravage en de splijtstofstaven onder het nieuwe dak is technisch mogelijk, maar wordt een gevaarlijke en vooral dure klus. Experts vermoeden dat er nog ongeveer 200 ton verrijkt uranium aanwezig is op de rampplek.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd