Nieuws/Binnenland
997613119
Binnenland

1,7 miljoen prikken in één week: ruim een derde volwassenen heeft boosterprik gehaald

DEN HAAG - Bijna 5,5 miljoen volwassenen hebben inmiddels een boosterprik tegen het coronavirus laten zetten. Dat is 38 procent van alle volwassenen.

De nieuwe cijfers betekenen dat er in een week tijd ongeveer 1,7 miljoen boosterprikken zijn gezet. Nog nooit zijn in zeven dagen zo veel mensen gevaccineerd. Vorige week donderdag stond de teller op ruim 3,7 miljoen boosterprikken, oftewel 24 procent van alle volwassenen.

Vertrekkend coronaminister Hugo de Jonge kwam donderdag voor de laatste keer met cijfers over de stand van de boostercampagne. Hij wordt minister voor Wonen in het nieuwe kabinet, dat hoogstwaarschijnlijk maandag aan de slag gaat. Als minister van Volksgezondheid wordt De Jonge opgevolgd door Ernst Kuipers (D66).

De GGD’en hebben nu in totaal bijna 4,7 miljoen boosterprikken gezet. Dat zijn er bijna 1,6 miljoen meer dan een week geleden. Aanvankelijk waren dit mobiele ouderen en mensen die in bijvoorbeeld verpleeghuizen werken, maar inmiddels zijn alle volwassenen uitgenodigd.

Daarnaast hebben bijna 774.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

Ook hebben ruim 131.000 mensen een aanvullende vaccinatie gekregen. Deze mensen hebben een ernstige afweerstoornis waardoor ze na de eerste twee prikken misschien niet genoeg bescherming tegen het coronavirus hebben opgebouwd. Dat aantal stijgt nauwelijks nog.

De overheid wil dat elke volwassene die ervoor in aanmerking komt voor eind januari de kans heeft gehad om een boosterprik te krijgen. Om dat te halen, moet het huidige tempo van ruim 1,5 miljoen prikken per week nog ongeveer vier weken worden volgehouden.

Voor de komende week staan ruim 1,4 miljoen prikafspraken gepland bij de GGD’en. Dat aantal kan veranderen.

Mensen kunnen nog geen boosterprik krijgen wanneer ze in de laatste drie maanden corona hebben gehad. Dat gaat om ongeveer 1,1 miljoen mensen. Enkele honderdduizenden mensen die in de laatste drie maanden een coronavaccinatie hebben gekregen, moeten ook nog even wachten op hun boosterprik.

Binnen Generatie T zit niet iedereen te wachten op de boosterprik. Waar komen die twijfels opeens vandaan?