997698
Binnenland

Oud-minister Els Borst (D66) overleden

Voormalig minister van Volksgezondheid Els Borst is maandagavond overleden in haar woonplaats Bilthoven. Dat heeft de politie bevestigd tegenover De Telegraaf. Borst (D66) werd 81 jaar oud.

De politie heeft maandagavond het gebied rondom de woning van Borst aan de Ruysdaellaan afgesloten. De recherche doet onderzoek. Borst werd in de garage gevonden door de moeder van D66-Statenlid Michiel Scheffer. „Mijn moeder trof haar dood aan vanavond. Ik sprak haar als een van de laatsten zaterdag”, twitterde hij maandagavond.

De doodsoorzaak is nog onbekend. Volgens de politie zijn er geen directe aanwijzingen voor een misdrijf. Wel wordt alles meegenomen in het onderzoek, zegt een politiewoordvoerder. De recherche is bezig met grondig onderzoek. Borst „is onder verdachte omstandigheden” gestorven. Volgens een woordvoerster van de politie kan de doodsoorzaak ook een natuurlijke zijn of een ongeluk, maar „als dat zeker is dan tuig je niet zoiets op”, aldus de zegsvrouw, verwijzend naar het onderzoek.

Els Borst wordt geboren op 22 maart 1932 in Amsterdam. Na haar studie geneeskunde en promotie aan de Universiteit van Amsterdam begint ze aan een carrière als arts. Later wordt ze hoogleraar, directeur van het Universiteitsziekenhuis van Utrecht en vicevoorzitter van de Gezondheidsraad.

In 1994 wordt ze minister van Volksgezondheid in het eerste paarse (VVD-PvdA-D66) kabinet. Ze vertegenwoordigt D66, waarvan ze vanaf de oprichting lid was geweest. In '98 is ze weer minister van Volksgezondheid in het kabinet Kok II.

Als politica maakte Borst zich hard voor medisch-ethische kwesties rond drugsbeleid, tabaksontmoediging, euthanasie, embryo-onderzoek, voeding en alcoholgebruik.

Borst werd eind 2012 bij Koninklijk Besluit benoemd tot minister van Staat. Afgelopen weekeinde was ze aanwezig op het D66-congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam.