Nieuws/Binnenland
99804
Binnenland

Kort geding van TMG tegen Loterijverlies

Ferdy Roet

Ferdy Roet

AMSTERDAM - Hij deed een „klemmend beroep” op 194.000 mensen om journalist Bart Mos van De Telegraaf te bellen en „de druk op hem te maximaliseren”. Maar dat een deel van die mensen dat ook daadwerkelijk deed, daar is hij toch niet verantwoordelijk voor?

Ferdy Roet

Ferdy Roet

Dat betoogde Ferdy Roet van de stichting Loterijverlies vrijdag bij de voorzieningenrechter in Amsterdam, in een procedure die was aangespannen door Telegraaf Media Groep en journalist Bart Mos. TMG wil dat Roet onmiddellijk stopt met het intimideren van Mos.

Ferdy Roet en zijn stichting Loterijverlies worden door Mos al langer kritisch gevolgd. Roet haalde mensen over om geld te storten om te kunnen procederen tegen de Staatsloterij, die spelers zou hebben misleid. Volgens Mos misleidde Roet op zijn beurt de mensen die hun vertrouwen in hem stelden, en gaf hij hun geld uit onder meer een luxe leven.

Intimidatie van verslaggever

Advocaat Le Poole van TMG zegt dat Roet vervolgens koos voor intimidatie van de verslaggever, in een poging om een einde te maken aan de stroom kritische artikelen. Hij riep in een nieuwbrief op tot het verhogen van de druk op Mos, en reikte de lezers meteen diens 06-nummer aan.

Sinds die oproep wordt Mos dag en nacht gebeld, en krijgt hij talloze apps en sms’jes. Hij wordt uitgemaakt voor kankerhond en ziekelijk ventje, en beschuldigd van maffiapraktijken. Sommige boodschappen zijn ronduit bedreigend van aard. Volgens Le Poole maakt Roet zich schuldig aan „pure intimidatie”, en maakt hij de journalist het werken onmogelijk. „Mos en TMG kunnen best tegen een stootje. Wie kaatst kan de bal verwachten, maar er zijn wel grenzen aan dat kaatsen. Die zijn ver overschreden”, aldus Le Poole.

Handen in onschuld

Ferdy Roet waste zijn handen in onschuld. Hoe kon hij weten dat mensen zouden schelden? Maar uit zijn woorden bleek ook dat hij het effect van zijn oproep helemaal niet erg vindt. Hij vergeleek zichzelf met Calimero die een keer terugschopt, en prompt wordt gedagvaard. Hij verwijt Mos hem voortdurend af te schilderen als „een idioot en een mongool.” Woorden die in de artikelen overigens niet voorkomen. Ook repte hij in een warrig betoog over een „achterlijke hetze” en een „mediaschandpaal.” TMG en Bart Mos zouden volgens Roet in opdracht van de Staatsloterij werken.

Roet, emotioneel: „Ze zijn echt bezig om mijn naam te verkrachten. Ze blijven net zo lang doorhakken tot ik op de grond lig. Voorlopig is daar geen sprake van. Ik heb een ijzeren wilskracht.” De voorzieningenrechter doet donderdagmiddag uitspraak.

Verslaggeefster Saskia Belleman was bij de rechtszaak en twitterde hierover.