Nieuws/Binnenland
998044
Binnenland

'Helft van IGZ-controles onaangekondigd'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft vorig jaar twee keer zo vaak artsen en andere zorgaanbieders gemaand hun werkzaamheden te staken als in 2012. Zo'n 33 keer legde de IGZ activiteiten stil. De helft van de controles in de gehandicapten- en ouderenzorg gebeurt tegenwoordig zonder aankondiging.

„We kijken nu naar de zorgaanbieders waar de risico's hoog zijn en daar grijpen we sneller in als het mis dreigt te gaan”, zegt de inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg Ronnie van Diemen in een interview maandag in het AD.

De inspectie komt steeds vaker onaangekondigd langs.„Het blijkt, ook voor inspecteurs, een verrassend leuke en goede manier om toezicht te houden”, aldus Van Diemen.

Volgens Van Diemen is de kans dat een falende arts onopgemerkt blijft, tegenwoordig veel kleiner. „De tijden zijn veranderd. Besturen zijn nu veel opener richting de inspectie en hebben betere contacten met de werkvloer. Er is veel meer aandacht voor de interne signalen dat iemand door het ijs dreigt te zakken”, zegt ze.