Nieuws/Buitenland
998148
Buitenland

Giraffe Marius toch afgemaakt

Ondanks hevige protesten van Deense dierenliefhebbers, heeft de leiding van de dierentuin van Kopenhagen zondagochtend de kerngezonde giraffe Marius laten afmaken.

De jonge giraffe zou om 9.00 uur met een stroomstootwapen zijn gedood. Het is de bedoeling dat hij daarna in stukken wordt gesneden en aan de leeuwen wordt gevoerd. Geïnteresseerde bezoekers van de dierentuin kunnen daarvoor nog de autopsie bijwonen.

Marius is gedood om inteelt onder de giraffes in het park te voorkomen. De dierentuin zegt dat het niets voor de jonge giraffe kon doen. Volgens directeur Bengt Holst kon Marius niet blijven, omdat de dierentuin dan in strijd met de Europese regels tegen inteelt zou handelen. Pogingen om de giraffe bij een ander dierenpark onder te brengen, hebben niets uitgehaald.

Veel mensen trokken zich het lot van de giraffe aan. Een petitie om Marius te redden werd duizenden keren ondertekend. Ook zouden verschillend dierenparken op het laatste moment alsnog hebben aangeboden de giraffe over te nemen.

Wetenschappelijk directeur Bengt Holst van de dierentuin liet de BBC weten dat de actie om Marius te redden ,,veel te ver ging''. De giraffe sparen zou volgens Holst niet in het belang zijn van de soortgenoten van Marius.

Om het overleven van de soort te garanderen, moeten volgens Holst de giraffes met de beste genen worden uitgekozen. Hij benadrukte dat de dierentuin jaarlijks enkele tientallen dieren laat inslapen om te zorgen dat dierenbevolkingen gezond blijven.