Nieuws/Binnenland
998197896
Binnenland

Marcouch: Ouders hitsen kinderen op met ’gooi vuurwerk naar die kutmongolen’

Archieffoto: de onrust in de Arnhemse wijk Geitenkamp

Archieffoto: de onrust in de Arnhemse wijk Geitenkamp

ARNHEM - Als het aan Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem ligt worden de relschoppers in de wijk Geitenkamp uit huis gezet en wordt de door hun veroorzaakte schade op de daders verhaald. Volgens hem hitsen ouders kinderen op tegen de politie. „Gooi vuurwerk naar die kutmongolen,” heeft hij gehoord.

Archieffoto: de onrust in de Arnhemse wijk Geitenkamp

Archieffoto: de onrust in de Arnhemse wijk Geitenkamp

Marcouch legde woensdag in de Arnhemse gemeenteraad uit dat de situatie in sommige delen van de stad totaal uit de hand loopt: „onacceptabel en idioot wangedrag”.

„Ik zie volwassen mannen die hun kinderen meenemen en zelfs aanmoedigen. Ik zie moeders met kinderwagens in de menigte staan. Dan denk ik: wat brengt jou hier, ga toch naar huis. Deze ouders hebben zelf opvoeding nodig." Hij ziet ook enkele mensen ’die alleen in leeftijd volwassen zijn’ die zware knallers zoals cobra's en nitraten gooien.

In de Arnhemse wijk Geitenkamp is het al een week onrustig in de nachtelijke uren; er wordt veel overlast ervaren van reltuig dat zwaar illegaal vuurwerk afsteekt. In totaal zijn er nu volgens Omroep Gelderland 24 arrestaties verricht.

Roosendaal

In het Brabantse Roosendaal is het ook al een tijd onrustig. Woensdagavond zijn daar meerdere mensen aangehouden voor het overtreden van de strengere regels die er op straat gelden in verband met vuurwerkoverlast.

Een auto en een bouwkeet brandden in de wijk Kortendijk uit.

Een van de arrestanten had een mes op zak, zes hielden zich niet aan het geldende samenscholingsverbod, een ander had drugs bij zich en een kon zich niet identificeren. De mensen die zijn gearresteerd vanwege het samenscholingsverbod werden aangehouden in de buurt van de Evelindeflat en de Saskiadonk, meldt de politie. Dat is in de wijk Langdonk.

De man met het mes verzette zich bij zijn aanhouding. De politie heeft woensdag ook een aantal gesprekken gevoerd met mensen die opruiende berichten hadden geplaatst op sociale media. "Doel van de gesprekken is kenbaar maken dat we weten wie er achter de accounts zitten en duidelijk maken dat we dit als politie niet tolereren", aldus de politie.

Het is al enkele dagen onrustig in de Brabantse gemeente. Er is zwaar vuurwerk afgestoken en brand gesticht. Dinsdag en woensdagochtend werden er al vijf mensen aangehouden. Sinds dinsdag geldt voor heel Roosendaal een samenscholingsverbod.

Eerder woensdagavond meldde burgemeester Han van Midden dat voor enkele wijken ook een noodverordening geldt, namelijk voor Kalsdonk, Kroeven, Langdonk en Westrand. De noodverordening duurt zeker twee weken. Door de noodverordening kan de politie mensen die er niets te zoeken hebben weigeren de wijken in te laten gaan.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd