Nieuws/Binnenland
998459
Binnenland

'Racisme in de Efteling'

De Efteling wordt in een Amerikaanse gerenommeerde krant beschuldigd van racisme. Een journaliste van de Wall Street Journal schrijft in haar reisverslag over de 'onplezierige ervaring' tijdens haar bezoekje aan het attractiepark in Kaatsheuvel.

Journaliste Gisela Williams schrijft in haar reisverslag dat ze zich kostelijk heeft vermaakt in het pretpark, maar maakt aan het einde nog een kritische kanttekening. Ze merkt fijntjes op dat de theekopjesattractie Monsieur Cannibale een racistische verwijzing bevat naar het koloniale verleden van Nederland. Williams omschrijft het kannibalenthema, waar de attractie letterlijk om draait, als een stap terug in de tijd ("racist throwback").

De verslaggever spreekt schande van de manier waarop 'mensen met een donkere huid' worden afgebeeld door De Efteling, met name de centrale figuur in Monsieur Cannibale. "De gigantische pop in het midden van de attractie draagt een koksmuts op zijn hoofd en heeft een lepel door zijn neusgaten. Het betreft een racistische verwijzing naar de dagen van de VOC", schrijft de journaliste in haar reisverslag in de Wall Street Journal.

De letterlijke tekst luidt: "There was an unpleasant side to Efteling: The way dark-skinned people were depicted. At a carousel-like ride called Monsieur Cannibale, for instance, an enormous figure wore a chef's hat on his head and a spoon through his nostrils—a racist throwback to the days of the Dutch East India Company that made for more explaining."

Lyrisch

Een woordvoerder van de Efteling reageert: "We maken in ons park uitvergrotingen van karakters uit verhalen, mythes en sages. We generaliseren niet, we beelden alleen deze karakters uit. Wij denken dus ook niet dat alle stiefmoeders slechte mensen zijn, zoals bij Sneeuwwitje, of dat alle mensen met obesitas veel papier eten, zoals Holle Bolle Gijs."

De recensie in de krant noemt de voorlichter verder 'lyrisch'. "De Efteling wordt als een Europees alternatief voor het Amerikaanse Disney neergezet. Daar mogen we trots op zijn."