998468
Binnenland

Opstelten weigert schikking KPMG terug te draaien

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) weigert om de schikking van 7 miljoen euro die justitie heeft getroffen met accountantsreus KMPG in de omkopingsaffaire met bouwbedrijf Ballast Nedam terug te draaien. 

Dit laat de minister vandaag weten op Kamervragen die de SP begin vorige maand stelde.

Eind vorig jaar stemde Opstelten in met de afkoop van het strafrechtelijk onderzoek naar de rol van KPMG bij de honderden miljoenen euro’s aan steekpenningen die Ballast Nedam tien jaar geleden betaalde aan hoge functionarissen in Saudi Arabië. “Van het terugdraaien kan geen sprake zijn”, schrijft Opstelten nu. Het strafrechtelijk onderzoek tegen drie ex-partners van KPMG en enkele ex-directeuren van Ballast Nedam is nog gaande.

Op aanvullende vragen van de SP naar aanleiding van publicaties in de Telegraaf waaruit blijkt dat de voormalige top van KPMG al vele jaren op de hoogte was van de omkopingsaffaire en de rol van KPMG daarbij, gaat de minister niet in. “ Om het nog lopende strafrechtelijke onderzoek niet te schaden kan ik de specifieke vragen die u stelt niet beantwoorden”, aldus Opstelten.