Nieuws/Buitenland
998519871
Buitenland

Grootste schilderij ter wereld geveild voor 52 miljoen euro

DUBAI - Het grootste schilderij ter wereld, van de hand van de Britse kunstschilder Sacha Jafri, is in Dubai geveild voor een bedrag van 62 miljoen dollar (ongeveer 52 miljoen euro), heeft de organisator van de veiling laten weten. The journey of humanity (De reis van de mensheid), zoals het werk heet, bestaat uit 70 delen en is 1595,76 vierkante meter groot, de oppervlakte van bijna vier basketbalvelden.

Volgens de organisatoren van de veiling was de opbrengst van 62 miljoen dollar het dubbele dan het bedrag waarop van tevoren was gerekend. De opbrengst gaat naar liefdadigheidsinstellingen die kinderen helpen.

André Abdoune, een Fransman die woonachtig is in Dubai, heeft alle 70 delen maandag gekocht bij de veiling in het resort Atlantis The Palm. Het werk, dat vermeld staat bij Guiness World Records, was geëxposeerd in de balzaal van het luxueuze hotel. De aanvankelijke bedoeling was dat het schilderij in delen zou worden verkocht.

„Ik kom uit een arme familie en heb soms meegemaakt hoe het is om niets te eten te hebben”, aldus koper Abdoune, „maar tenminste had ik de liefde van mijn ouders, onderwijs en ondersteuning.” „Het schilderij was heel krachtig toen ik het zag, en in mijn ogen zou het een vergissing zijn geweest om de delen van elkaar te scheiden”, aldus Abdoune, eigenaar van een cryptovalutabedrijf en voormalig aandelenhandelaar.

Kunstenaar Jafri hoopte eerst 39 miljoen dollar op te halen voor gezondheidsinitiatieven, sanitair en onderwijsprojecten voor kinderen in arme delen van de wereld. Kinderen uit 140 landen leverden online een bijdrage aan Jafri’s grootste schilderij, dat hij in september afmaakte.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo